Categories
HOME

Vetëm bizhuteritë i kushtojnë 3 miliardë paund, kush e trashëgon pasurinë e mbretëreshës

Mbreti Charles trashëgon jo vetëm fronin pas vdekjes së nënës së tij, Mbretëreshës Elizabeth II, por edhe pasurinë e saj private, pa pasur nevojë të paguajë taksën e trashëgimisë. Monarkëve britanikë nuk u kërkohet të zbulojnë financat e tyre private, por sipas Sunday Times Rich List 2022, mbretëresha kishte një vlerë prej rreth 370 milionë paund, 5 milionë paund më shumë se një vit më parë.

Sipas mediave, pjesa më e madhe e pasurisë personale e sovranes së ndjerë do t’i kalojë Charles, pa marrë asnjë pjesë nga qeveria britanike. Pasuria e vërtetë mbretërore, tokat dhe Koleksioni Mbretëror i artit dhe stolive, plus rezidencat zyrtare dhe Arkivat Mbretërore, mbahen nga monarkia si një institucion. Si të tilla, ata do t’i kalojnë vetëm Charles në besim.

Në mënyrë të ngjashme, bizhuteritë, që vlerësohet të jetë me vlerë të paktën 3 miliardë paund, i përkisnin vetëm në mënyrë simbolike mbretëreshës dhe i transferohen automatikisht pasuesit të saj. Pasurisë private të mbretëreshës do t’i shtohet pasurisë së Charles, e cila është vlerësuar në rreth 100 milionë dollarë nga faqja celebritynetworth.com.

Në krahasim, bashkëshorti i ndjerë i Elizabeth, Princi Philip, la një pasuri më modeste me vlerë 10 milionë paund, duke përfshirë një koleksion arti prej rreth 3,000 veprash, shumica e të cilave iu dhanë familjes dhe miqve. Një gjykatë në vitin 2021 urdhëroi që testamenti i tij të vuloset për 90 vjet.

Si mbret, Charles trashëgon Dukatin e Lancasterit, një pronë private e aseteve tregtare, bujqësore dhe rezidenciale në pronësi të familjes mbretërore që nga Mesjeta.

Monarku ka të drejtë të përdorë të ardhurat e tij dhe kryesisht i përdor ato për të përballuar shpenzimet zyrtare. Në vitin financiar 2021-22, ajo dha një tepricë neto prej 24.0 milion £. Nga ana tjetër, Charles do të humbasë Dukatin e Cornwall, një tjetër pronë private, në Anglinë jugperëndimore. Ajo solli një tepricë të të ardhurave prej rreth 23 milion £ në 2021-2022.

Dukati, i krijuar në 1337 nga Edward III për djalin dhe trashëgimtarin e tij, princin Eduard, do t’i shkojë djalit të madh të Charles, Princit William, i cili tani është trashëgimtar i fronit.

Grantet dhe fitimet

Charles do të marrë gjithashtu Grantin vjetor Sovran nga Thesari i Mbretërisë së Bashkuar, i cili është vendosur në 15 për qind të fitimeve nga Crown Estate, dhe të cilin monarku ia dorëzon qeverisë sipas një marrëveshje që daton që nga viti 1760.

Granti Sovran mbulon kostot e angazhimeve zyrtare për monarkun dhe anëtarët e tjerë të lartë të familjes mbretërore, duke paguar pagat e stafit të tyre dhe mirëmbajtjen e pallateve mbretërore.

Në 2021-2022, ajo u caktua në 86.3 milion £, ekuivalente me 1.29 £ për person në MB dhe përfshinte financimin për rinovimin e Pallatit Buckingham.

Portofoli i Crown Estate përfshin prona komerciale dhe me pakicë, duke përfshirë vendndodhjet kryesore në Londrën qendrore, si dhe tokat rurale dhe bregdetare në të gjithë vendin, dhe ujërat përreth Anglisë dhe Uellsit. Kjo e bën atë një nga perandoritë më të mëdha të pronës në Evropë, me një interes të madh tregtar në fusha të tilla si zhvillimi i prodhimit të energjisë nga era në det të hapur.

Në vitin financiar deri në mars 2022, ajo postoi një fitim neto të të ardhurave prej 312.7 milion £, nga 269.3 milion £ në 2020-2021. Taksa e trashëgimisë në Britani ngarkohet me 40 për qind për pronat mbi një prag prej 325,000 £. Por mbreti i ri nuk do të paguajë tatimin mbi trashëgiminë për pasurinë personale që do të trashëgojë nga nëna e tij për shkak të rregullave të hartuara në 1993.

Ato pasuri të kaluara nga një sovran, ose një bashkëshorte e një sovrani, te monarku tjetër, përjashtohen.

Rregullat u hartuan për të shmangur fshirjen e pasurisë private të mbretërve në rast se një sërë monarkësh vdisnin me shpejtësi dhe pasuria e tyre zvogëlohej me 40 për qind çdo herë. Rregullat, të përcaktuara në një memorandum mirëkuptimi të qeverisë të vitit 2013, gjithashtu sigurojnë që monarku të ketë paratë e tij ose të saj private dhe kështu pavarësinë financiare nga shteti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.