Categories
HOME

Simptomat e para të një tu’mori në mu’shkëri. Keni Kujdes ne veçanërisht duhanpirësit nuk duhet t’i injorojnë..!

Ka’nce’ri është një nga sëmundjet më të rrezikshme që shpesh është fatale. Ka’nce’ri i mushkërive është bërë një shkak i vdekjes në të gjithë botën për shumë burra dhe gra.

Sidoqoftë, ekziston një keqkuptim se vetëm pirësit e duhanit rrezikojnë nga ka’nce’ri i mushkërive.

Fakti është se rreth 20% e njerëzve që vuajnë nga ka’nce’i i mushkërive janë jo-duhanpirës.

Sipas Shoqatës Amerikane të Ka’ncer’it, ndotja e ajrit, emetimet e naftës, radoni dhe tymi janë agjentë të mundshëm që shkaktojnë k’anc’er dhe rrisin rrezikun e ka’ncer’it të mushkërive.

Mënyra më e mirë për të kuruar kan’cer’in e mushkërive është zbulimi i tij në një fazë të hershme. Sa më shpejt të diagnostikohet ka’nc’eri, aq më shpejt shërimi nga sëmundja.

Këtu janë disa nga simptomat dhe shenjat e hershme të ka’nce’rit të mushkërive që nuk duhet të injorohen:

Sëmundje më të zakonshme (ftohjet dhe sëmundjet e frymëmarrjes)

Sëmundjet më të zakonshme nga gripi, ftohjet, pneumonia dhe bronkiti mund të jenë rezultat i depresionit të sistemit imunitar.

Mjekët thonë se k’ancer’i ka një efekt të keq në indet e mushkërive dhe bronket, kështu që mund të vijë me një rritje të sëmundjeve që lidhen me sistemin e frymëmarrjes.

Humbja e pashpjegueshme e peshës mund të nënkuptojë:

Ka’nce’ri i mushkërive zvogëlon oreksin dhe kështu pacienti ndihet i ngopur shumë më shpejt dhe humbet interesin për ushqimin. Mjekët sugjerojnë mbajtjen e shënimeve për kohën kur pacienti nuk ndjen nevojën për ushqim.

Në rast se njerëzit me mbipeshë humbasin oreksin e tyre për ushqim, mund të jetë helmim nga ushqimi, sëmundje gastrointestinale, alergji ushqimore ose PMS tek gratë.

Por nëse shkaku i humbjes së oreksit është i pashpjegueshëm, atëherë duhet të shihni një mjek për një ekzaminim të plotë për të konfirmuar se kjo humbje peshe nuk është për shkak të kan’ce’rit të mushkërive.

Dhimbje në gishta

Po, është e vërtetë që gishtat e lënduar dhe të trashë janë një shenjë tipike e ka’nce’rit të mushkërive. Kimikatet nga tu’mori i mushkërive që lëshohen në qarkullimin e gjakut stimulojnë rritjen e kockave dhe indeve në majat e gishtërinjve dhe nën thonjtë.

Mjekët sugjerojnë që duhet të konsultoheni me mjekun menjëherë nëse përjetoni ënjtje dhe trashje të gishtërinjve.

Dhimbje në gjoks

Dhimbja e bezdisshme në shpatull, gjoks, bark ose shpinë mund të jetë rezultat i presionit të krijuar nga ka’nce’ri i mushkërive. Dhimbja në gjoks është simptoma më e zakonshme në një në katër pacientë me ka’nc’er të mushkërive.

A bëhet zëri juaj herë pas here i ngjirur?

Kollitja e vazhdueshme, kollitja e gjakut, gulçimi, ngjirja e zërit dhe dhimbja gjatë gëlltitjes janë tregues i fortë i ka’nce’rit të mushkërive. Këto janë shenja të zakonshme të kësaj sëmundjeje. Kontrolli i duhur nga një mjek është më i nevojshmi në këtë fazë.

Gulçim

Kjo simptomë është e zakonshme tek gratë që mund ta injorojnë atë si një efekt anësor i procesit të plakjes ose pasivitetit. Por gulçimi është diçka që askush nuk duhet ta injorojë.

Mund të jetë një shenjë e adenokarcinomës, e cila është një ka’nc’er i zakonshëm i mushkërive tek gratë.

Dobësi në ekstremitetet e sipërme

Dhimbjet e muskujve, humbja e koordinimit dhe dobësia në ekstremitetet e poshtme janë shenja të sindromës paraneoplastike, e cila është e lidhur ngushtë me ka’nce’rin e mushkërive.

Kjo ndodh si rezultat i hormoneve të sekretuara nga tu’mori i mushkërive.

Rritja e gjirit tek burrat

Kjo është shenja më e zakonshme në mesin e njerëzve për të cilën në të vërtetë flitet më pak. Rritja e gjirit tek burrat përreth dhe nën thithat është rezultat i ka’nce’rit të mushkërive.

Alsoshtë gjithashtu një simptomë e sindromës paraneoplastike e cila është një nënprodukt i ka’ncer’it të mushkërive.

Mos injoroni asnjë nga këto simptoma të ka’ncer’it të mushkërive dhe konsultohuni me një mjek sapo të përjetoni ndonjë nga këto shenja.

Ndani këtë artikull me miqtë tuaj për të rritur ndërgjegjësimin për ka’ncer’in e mushkërive dhe të mësoni të njihni simptomat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.